Das Schweigende Klassenzimmer

Vanaf 17 januari 2019 in de bioscoop.

 

Tijdens een bezoek aan een bioscoop in West-Berlijn zien de Oost-Duitse scholieren Theo en Kurt in 1956 schokkende beelden over de Hongaarse opstand in Boedapest.

 

Terug in hun woonplaats Stalinstadt (het tegenwoordige Eisenhüttenstadt) ¬besluiten ze met hun hele klas een gebaar te maken uit solidariteit met de gevallen slachtoffers: tijdens een les houden ze allen een minuut stilte.

 

Dit waargebeurde verhaal is gebaseerd op het indrukwekkende gelijknamige boek van Dietrich Garstka, een van de negentien scholieren die zich met een simpel gebaar de woede van een geheel staatsapparaat op de hals haalden.

Want hun actie veroorzaakt flink wat onrust: het ministerie van Onderwijs beoordeelt het als een contrarevolutionaire daad. Het heeft verstrekkende gevolgen voor de verdere levens van deze negentien scholieren.