Collegedag Gouden Eeuw

Het klassieke verhaal over de Gouden Eeuw is net een jongensboek: na een lange, bloedige oorlog ontdeden de kleine Noordelijke Nederlanden zich van hun Spaanse vorst en groeiden uit tot het financiële en culturele centrum van de wereld. De Republiek der Verenigde Nederlanden stichtte en veroverde overzeese koloniën en vormde al snel een geduchte speler op de wereldzeeën. Vanaf de talrijke portretten en schuttersstukken die zijn overgeleverd kijken de rijken uit deze periode hooghartig op ons neer.

Maar hoe was het leven voor de gewone mensen in die tijd? In het monumentale Museum Prinsenhof te Delft, waar Willem van Oranje werd vermoord, werpen vier deskundigen licht op de zeventiende eeuw. Ze scheiden feiten van fictie en schetsen voor u een compleet en afgewogen beeld van de Gouden Eeuw.

 

[ Lees hier meer ]