Gert Oostindie over kritiek op Indonesië-onderzoek

‘Het idee dat ik kolonialisme goedpraat is absurd’

 

Gert Oostindie reageert op kritiek Indonesië-onderzoek

 

Historicus Gert Oostindie krijgt kritiek als mede-initiator van een groot onderzoek naar het Nederlandse militaire optreden in Indonesië tussen 1945 en 1950. Onder anderen antropoloog Gloria Wekker meent dat de onderzoekers aansturen op vergoelijking van oorlogsmisdaden. In de nieuwe editie van Historisch Nieuwsblad noemt Oostindie de kritiek verbijsterend en absurd.

 

 Mede op aandringen van Oostindie heeft het rijk vorig jaar geld vrijgemaakt voor een grootschalig onderzoek naar de dekolonisatieoorlog in Indonesië. Sommige wetenschappers en activisten hebben echter geen vertrouwen in het project en de mensen die het uitvoeren. Zo zei antropoloog Gloria Wekker in het openbaar dat het onderzoek zo is ingericht, dat de conclusies bij voorbaat gunstig uitvallen voor de Nederlanders.

 

‘Ik was echt verbijsterd over haar uitspraak. Hoe kan ze dat nou zeggen?’ reageert Oostindie in het interview met Historisch Nieuwsblad. ‘Mensen kunnen eindeloos bezig zijn met jouw vooronderstellingen en perspectieven, en daar moet je zelf goed over nadenken, maar uiteindelijk is het onderzoek gegund aan drie instituten vanwege de daar aanwezige deskundigheid.’

 

Niet zwart-wit

 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Koninklijk Instituut voor Taal, Land- en Volkenkunde (KITLV), waarvan Oostindie de directeur is, het NIOD en het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH). Oostindie schrijft een samenvatting van de resultaten, die in 2021 zal verschijnen.

 

In het interview gaat Oostindie dieper in op de opzet en het belang van het onderzoek. Hij pleit voor een ‘genuanceerd verhaal’ over het Nederlandse koloniale verleden. ‘Dat is levensechter en overtuigender dan een moralistische zwart-witversie. Ik wil maatschappelijk iets tot stand brengen. Dat doel bereik ik niet door in een ivoren toren politiek correct te zijn.’

 

Het hele interview met Gert Oostindie is te lezen in het decembernummer van Historisch Nieuwsblad, dat verschijnt op 23 november.