Anne Frank Huis vernieuwd

Na twee jaar vernieuwingswerkzaamheden is het Anne Frank Huis klaar voor een nieuwe generatie bezoekers.

 

De interesse in het levensverhaal van Anne Frank is onverminderd groot. Veel van de bezoekers van het Anne Frank Huis zijn jonger dan 25 jaar en komen uit landen buiten Europa. Het is daarom belangrijk om in het Anne Frank Huis dieper in te gaan op de historische context en de achtergronden van het levensverhaal van Anne Frank. De bezoekersaantallen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Jaarlijks worden meer dan 1,2 miljoen bezoekers ontvangen. Daarom zijn we ook de publieksvoorzieningen uitgebreid en vernieuwd.

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Er zijn steeds minder ooggetuigen die, door hun persoonlijke ervaringen te delen, de feiten en gebeurtenissen uit die tijd invoelbaar kunnen maken.

 

Toenemende afstand

 

Voor de, veelal jonge, bezoekers van het Anne Frank Huis is de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging vaak geen parate kennis meer. Met de toenemende afstand in de tijd, neemt de algemene kennis over de Tweede Wereldoorlog af. Dit vraagt om een herbezinning op het museale concept en de permanente tentoonstelling in het museum.

 

Ronald Leopold, algemeen directeur Anne Frank Stichting: 'Veel van onze bezoekers zijn jonger dan 25 jaar en komen uit landen buiten Europa. Het is daarom belangrijk om in het museum dieper in te gaan op de historische context en de achtergronden van het levensverhaal van Anne Frank. We gaan meer informatie geven over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Jodenvervolging is gebeurd, hoe dat kon gebeuren en wat dit voor het heden betekent. Ook gaan we dieper in op de onderduikgeschiedenis en de hoofdpersonen van dit huis. We behouden het authentieke karakter van het huis; de ervaring en betekenis staan voorop.'

 

Bron: Anne Frank Huis