Andere Tijden - Uitzendingen december 2018

Elke zaterdag, 21.20 uur, NPO 2.

 

Zaterdag 1 december: De Maas weer onderdoor

 

Onzichtbaar ligt onder de Nieuwe Maas sinds 1942 de trots van Rotterdam. De Maastunnel. De oudste tunnel van Nederland en een van de grootste bouwwerken uit die tijd. De tunnel verbindt niet alleen de oevers van Noord en Zuid met elkaar maar speelt sinds de opening een cruciale rol in de geschiedenis van de stad en de levens van de Rotterdammers. En na al die tijd is men er nog niet uit: loopt die tunnel nu van Zuid naar Noord of van Noord naar Zuid?

 

Zaterdag 8 december: Kolff en de kunstnier

 

Groningen 1938, de jonge arts Willem Kolff moet machteloos toekijken hoe zijn eerste patiënt langzaam sterft. De nieren van deze boerenzoon werken niet meer en dat is vlak voor de Tweede Wereldoorlog een doodvonnis. Dit moet anders, denkt Kolff. Waar collega’s experimenteren met medicijnen en diëten, begint Kolff aan de bouw van een machine. Midden in de Tweede Wereldoorlog ontwikkelt hij de kunstnier, een machine waarmee miljoenen levens worden gered. Wie was deze vader van de kunstnier? Wat dreef hem? En waarom zagen Nederlandse artsen aanvankelijk niets in zijn uitvinding?

 

Zaterdag 15 december: Satan op de Wallen

 

De Wallen moeten op de schop: het loopt in de rosse buurt in Amsterdam letterlijk spaak als gevolg van massa’s luidruchtige toeristen. Dat vindt de Amsterdamse gemeenteraad die begin 2019 met ingrijpende plannen komt. Zoals het inrichten van veilige prostitutiehotels in andere delen van de stad. Want honderden fotograferende toeristen op zo’n klein oppervlak is voor de prostituees hinderlijk en in geval van een calamiteit levensgevaarlijk.

Tot eind jaren 60 is het overzichtelijk op de Wallen. Je hebt er vrouwen achter ramen, en mannen die ze bezoeken. Maar dan komt er iets nieuws, wat meteen veel meer publiek trekt dan alleen hoerenlopers: een seksmuseum, sekstheaters, seksbioscopen, zelfs een sekskerk: de Satanskerk. De oprichter van de Satanskerk en een van de sekspioniers in die tijd is acteur en regisseur Maarten Lamers. Als hogepriester van de Satanskerk bedenkt hij voortdurend nieuwe mogelijkheden om de wet te omzeilen. Zo hoeft een religieuze instelling geen belasting te betalen. Maar is de Satanskerk wel een kerk? Of is het een sekstent? De vrouwen die er werken krijgen college over Satan en religie en Lamers verhuurt glazen, om op die wijze de horecawet te omzeilen. Politie en justitie hebben geen idee wat ze ermee aan moeten.

Binnenkort verschijnt de biografie over de vindingrijke oprichter van de Satanskerk. Maarten Lamers leeft tegenwoordig niet meer als Satan, maar als God. Als God in Frankrijk wel te verstaan. In zijn eigen kasteel in de buurt van Bordeaux.