De Wim Kok Tapes

 

Wim Kok is één van de belangrijkste vakbondsleiders die ons land ooit gekend heeft. Journalist Leonard Ornstein (VPRO) en IISG onderzoeker Dennie OudeNijhuis spraken langdurig met hem over zijn tijd als leider van de FNV. Dat leverde prachtig materiaal op dat wordt opgenomen in de collectie van het IISG en nu website beschikbaar is voor wetenschappers, biografen en andere geïnteresseerden.

 

Ontwikkelingen in de jaren 1960 en 1970

 

Nooit eerder werd een vakbondsleider zo minutieus geïnterviewd. Zijn hele carrière wordt voor het voetlicht gehaald, van medewerker Bouwbond tot voorzitter FNV. Alles komt aan bod, de rol van de vakbeweging bij de overgang naar gedecentraliseerde loonvorming, het sociaal akkoord van 1972, maatschappijvernieuwing en nivellering, sociale zekerheid en werkgelegenheidsbeleid. De herinneringen van de oud-vakbondsleider worden in het kader geplaatst van de algemene politieke en maatschappelijke ontwikkelingen van de jaren '60 en '70 en de gevolgen hiervan voor de relatie met de andere vakcentrales, de werkgevers en de overheid.

 

[ Bekijk hier de website van het IISG ]