Uitzendingen Andere Tijden - November 2018

Elke zaterdag, 21.20 uur, NPO 2.

 

Zaterdag 3 november: Stille getuigen -  100 jaar na de Eerste Wereldoorlog

 

Andere Tijden reist naar Verdun, waar 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog het gebied nog steeds bezaaid is met sporen van een gruwelijke strijd. Elke keer als Franse boeren het land omploegen, braakt de grond granaatscherven, kogels, naamplaatjes en andere tastbare herinneringen aan die oorlog uit.

 

 

Voor Jean-Paul de Vries zijn deze sporen de bouwstenen van het museum waarin hij probeert de mens achter de oorlog te tonen. Veel Nederlanders zijn vandaag de dag gefascineerd door deze bizarre oorlog en komen tijdens hun excursies langs de slagvelden van Verdun ook bij Jean-Paul de Vries terecht - en leren ook een ander verhaal over de Eerste Wereldoorlog.

 

Zaterdag 10 november: Een koninklijke leugen

 

10 november 1918 - precies 100 jaar geleden - stond aan de Nederlandse zuidgrens bij Eijsden geheel onverwacht een man met gevolg die om asiel vroeg. Het was de Duitse keizer Wilhelm de Tweede. Een dag later legde Duitsland de wapens neer en was het einde van de Eerste Wereldoorlog een feit. Over de komst van haar “Onkel Willy” toonde Koningin Wilhelmina zich zeer verrast.

 

Nieuw onderzoek van hoogleraar geschiedenis Beatrice de Graaf laat zien dat er gesjoemeld is met archiefstukken en dat de rol van Wilhelmina veel groter is dan ze zelf altijd beweerd heeft. Andere Tijden sprak met de onderzoeker, en met een nazaat van de Keizer, prins Georg van Pruisen.

 

Zaterdag 17 november: Een lesje Westerse democratie

 

 

Europa kraakt in zijn voegen: de Britten verlaten de Unie volgend jaar maart, en de Hongaarse regering gooit de kont tegen de krib: ze wil zelf bepalen hoe ze het land bestuurt. Dit najaar verscheen een vernietigend rapport over Hongarije van de Nederlandse Europarlementariër Judith Sargentini. Dat het er onder premier Orbán allemaal minder democratisch aan toegaat, dat de rechters niet onafhankelijk zijn, dat de persvrijheid in het geding is, dat het land - tegen EU-regels in - geen vluchtelingen wil opnemen. Begin jaren 90, net na de val van de Muur, wil Hongarije maar wat graag toetreden tot de Europese Unie. Om ze daarop voor te bereiden trekken tientallen Nederlandse vrijwilligers (politiemensen, zakenmensen, militairen en politici) naar Hongarije om uit te leggen hoe je dat doet: ‘Westers’ zijn.

 

Andere Tijden blikt met een aantal betrokkenen terug.

 

 

 

 

Zaterdag 24 november: Een vergeten missie

 

 

 

Hoe bijna 25 jaar geleden 100 Nederlandse militairen terechtkomen in de vluchtelingenhel van Goma (Congo). In Andere Tijden kijken toenmalig minister Jan Pronk en vijf militairen terug op de missie die hun leven veranderde.