Sobibor (film)

Vanaf 11 oktober 2018 in de bioscoop.

 

 

Sobibor vertelt het indrukwekkende verhaal van de grote ontsnapping uit het Naziconcentratiekamp Sobibór gelegen in bezet Polen.

 

Krijgsgevangenen

 

 

In 1942 en 1943 worden 170.165 mensen gedeporteerd naar Sobibór, onder wie 34.323 Nederlandse Joden. De Joodse Sovjetofficier Aleksandr Pechersky is een van de krijgsgevangenen; vastbesloten aan de hel van het kamp te ontkomen bedenkt hij met enkele medegevangenen in het diepste geheim een plan. Onder Pechersky’s leiding gebeurt het onmogelijke.

 

Herdenking

 

 

Op 14 oktober 1943 komen honderden gevangenen in opstand tegen de Nazi’s en vechten zich een weg naar buiten. Op 14 oktober 2018 herdenken we deze heldhaftige opstand van 75 jaar geleden. Slechts achttien van de 34.323 Nederlandse gedeporteerden overleefden de oorlog.

 

 

Er is een speciale Nederlandse website gewijd aan de verschrikkingen van kamp Sobibor. Hier is ook het verhaal te lezen over de opstand in 1943.

[ Bekijk de website hier ]

 

Bekijk hieronder een trailer van de film: