Uitzendingen Andere Tijden oktober 2018

Elke zaterdag 21.20 uur, NPO 2

 

Zaterdag 6 oktober: Ode aan de onderwijzer

 

Met acties voor een beter salaris en minder werkdruk in het basisonderwijs brengt het geschiedenisprogramma Andere Tijden een Ode aan de Onderwijzer. Veel is veranderd in het basisonderwijs, van de bovenmeester met statuur tot leerlingvolgsystemen, maar de bezieling van de onderwijzer (m/v) is altijd gebleven.

 

Van 1-5 oktober is de Nationale Onderwijsweek.

 

Zaterdag 13 oktober: Winston Churchill: I am a European

 

Terwijl de Britten aan de vooravond staan van een Brexit, is het uitgerekend een Engelsman die gezien wordt als ‘vader van Europa’: Winston Churchill. Andere Tijden staat stil bij de twee bezoeken die Churchill aflegt aan Nederland, in 1946 en in 1948. In 1946 maakt hij een ware zegetocht door ons land, waarbij honderdduizenden mensen de straat opgaan om deze superheld toe te juichen. Ook in 1948 staan de straten en pleinen waar Churchill zich vertoont zwart van de mensen. Churchill organiseert dan in de Ridderzaal het oprichtingscongres van de Europese Beweging. Honderden dichters, wetenschappers, politici en zakenmensen uit heel Europa nemen deel aan het congres. Doel: de oprichting van de Verenigde Staten van Europa. Wat zou Churchill hebben gevonden van de Brexit? Zijn kleindochter Celia Sandys: ‘Hij wilde dat we met Europa zouden zijn. Maar niet dat we van Europa zouden zijn.’ Andere Tijden sprak ook met studenten die oog in oog stonden met Churchill: ‘Eerlijk gezegd keek hij wat wazig om zich heen.’

 

Zaterdag 20 oktober: Het jachtseizoen is geopend

 

Wilde zwijnen, edelherten, fazanten en wilde eenden, het jachtseizoen is deze maand geopend. Generaties lang was jagen een bezigheid van de gegoede klasse en de adel. Ook binnen het Koninklijk Huis behoorde jagen tot de favoriete hobby’s van onder anderen Prins Hendrik en Prins Bernhard. Maar konden jagers in de jaren zestig nog vol trots hun jachttrofeeën presenteren, inmiddels is plezierjacht een vies woord. Andere Tijden laat zien hoe de beeldvorming over de jacht is veranderd, onder invloed van dierenactivisten die in de jaren zeventig aan de bel trekken. Andere Tijden gaat op pad met een jager die een reebok wil schieten, kijkt rond op een jachtbeurs en loopt met een jachtopziener en een actievoerder door de Veluwse bossen.