Lesbrief Jan Patocka (Charta 77)

Binnen het thema ‘Europa’ is in 2017 de Spinozaprijs postuum toegekend aan de Tsjechische filosoof Jan Patočka (1907-1977), een van de belangrijkste Centraal-Europese filosofen van de twintigste eeuw. Deze filosoof, die aan de wieg stond van Charta77, is belangrijk voor de ontwikkeling van mensenrechten in Europa.

 

Lesbrief

 

Hij wordt geëerd met een lesbrief voor het voortgezet onderwijs. Ook is er een filmpje gemaakt over het leven en werk van Patočka. Door de heldere taal en de kleurrijke vormgeving zijn de lesbrief en het filmpje bijzonder geschikt als aanvulling op bestaande leermiddelen voor de vakken filosofie, geschiedenis, levensbeschouwing en wereldoriëntatie.

 

De lesbrief is geschreven door filosoof Eddo Evink. Bij voldoende interesse biedt hij aan een workshop/studiedag te houden voor docenten over het gedachtegoed van Patočka.

 

Spinozaprijs

 

De Stichting Internationale Spinozaprijs kent sinds 1999 tweejaarlijks de Spinozalens toe aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. In aanmerking komen internationaal vermaarde wetenschappers, filosofen en schrijvers die hun sporen hebben verdiend in het onderzoek naar de ethische grondslagen van de samenleving.

 

[ Bekijk hier de gratis lesbrief en het filmpje ]