Wat aten de Romeinen?

Wat aten de Romeinen?

's Morgens stond op het ontbijt brood met honing of kaas, druiven, olijven en melk.

's Middags werd brood gegeten met koud vlees, vis, groente en fruit. Daarbij werd honingwijn of koude kruidenwijn gedronken.

's Avonds (zonsondergang) nam men meer tijd om te eten. De maaltijd duurde dan ook snel een uur of 3. Er waren meerdere gangen. Bij het eten werd wijn gebruikt dat met water was vermengd.

 

Een aantal Romeinse recepten:

 

Druivenragout
De saus bestaat uit azijn, wijn en olie, gekruid met peper, honing, dadels en rozijnen. 

Champignons gekookt in honing. 

Vis met pruimen, abrikozen en puree van kweekperen.

Natuurlijk werden geen aardappelen gegeten, en ook niet tomaten, koffie en thee of chocolade. Wel aten de Romeinen hert, ezel, ooievaar en kraanvogel.

 

Hoe werd gegeten?

 

Aan tafel rustte men op een soort rustbank, die hoefijzervorming rond een tafel was opgesteld. Men lag op z'n zij en de linkerarm steunde op een kussen. Met je rechterhand at je. Lepels en vorken werden wel eens gebruikt, maar messen hoorden niet op tafel. Snijden was het werk van slaven.