Lijst Pim Fortuyn (LPF): een korte geschiedenis

Rond de wisseling van de 20ste eeuw stond een politiek fenomeen op, Pim Fortuyn. De socioloog en professor besloot tot oprichting van een nieuwe politieke partij, Lijst Pim Fortuyn, grotendeels uit onvrede met de bestaande politiek. In korte tijd wist de debater veel media-aandacht te verkrijgen en discussies in de pers te domineren.

 

Pim Fortuyn

 

De LPF werd in februari 2002 door Pim Fortuyn opgericht, nadat die door Leefbaar Nederland was ontslagen. De partij deed voor het eerst aan de Tweede Kamerverkiezingen mee op 15 mei 2002, negen dagen na de moord op Fortuyn. Ze behaalde meteen 26 zetels, een nog nooit eerder vertoond resultaat voor een nieuwe Nederlandse partij.

 

Pim Fortuyn werd door Volkert van der Graaf vermoord op 6 mei 2002 op het mediapark te Hilversum. De kieswet maakte het onmogelijk de lijst nog aan te passen zodat de partij tot aan de verkiezingen, 9 dagen later, door ging met Fortuyn als postume lijsttrekker, waarop men kon stemmen. Tijdens de verkiezing stemden ruim 1,1 miljoen kiezers op Pim Fortuyn, met wat door sommigen een condoleance-stem genoemd werd.

 

Mat Herben

 

Na interne ruzies binnen de partij LPF besloot de Tweede Kamerfractie (met uitzondering van Wien van den Brink) op 24 augustus 2004 met de partij te breken. In de Tweede Kamer bleef de fractie zich echter wel LPF-fractie noemen. Drie van hen (Herben, Varela en Van As) meldden zich later weer aan als lid. Van As brak op 16 augustus 2006 met de partij. Eerdmans stapte over naar Eén NL.

Olaf Stuger  was bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 lijsttrekker van de Lijst vijf Fortuyn. Fractievoorzitter Mat Herben stond op nummer 2. Bij deze verkiezingen heeft de LPF 0 zetels in de Tweede Kamer behaald. In 2007 verloor de partij ook haar Eerste Kamerzetel.  In 2008 is de partij ontbonden.