Water Diviner

Drie Australische broers vechten tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) mee in de slag om Gallipoli (1915-1916). Als de slag voorbij is keren de drie echter niet terug naar Australie. Hun vader, gespeeld door Russell Crowe, gaat naar het Ottomaanse Rijk om op zoek te gaan naar zijn zoons. 

 

Galipoli

 

Galipoli was de eerste grote operatie voor het, vanwege de Eerste Wereldoorlog naar Europa gestuurde, Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC) en wordt vaak beschouwd als het ontstaan van het nationale bewustzijn in beide landen. ANZAC-dag, 25 april, blijft de belangrijkste herdenking van militaire verliezen en veteranen in Australië en Nieuw-Zeeland.

 

Op 25 april 2015 is het 100 jaar geleden dat de zogenaamde ANZAC's begonnen aan hun landingen op Galipoli. In onderstaand fragment begint de Australiër Crowe dan ook niets voor niets met de woorden: "ANZAC, what does that really mean to us..?"

 

Lees hier meer over de historische achtergrond van de slag om Galipoli

 

Koop bij bol.com

 

Bekijk hieronder een trailer met daarin een toelichting van regisseur Russel Crowe over de totstandkoming van de film: