The Imitation Game

De film The Imitation Game vertelt het waargebeurde verhaal van de Britse wiskundige Alan Turing. Turing werkt in de Tweede Wereldoorlog voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel heeft onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turing maakt deel uit van het team dat codes kan ontcijferen die door het Enigma-apparaat, een Duits coderingssysteem, zijn gegenereerd. In de film voeren Turing en zijn briljante team een race tegen de klok in hun geheime kantoor Bletchley Park, tijdens de donkerste dagen van de Tweede Wereldoorlog.

 

Alan Turing

 

Turing overleed in 1954 en was een befaamd wiskundige. In1952 werd hij veroordeeld wegens homoseksuele handelingen. In Engeland was homoseksualiteit tot 1967 verboden. Turing werd koos voor chemische castratie – twee jaar later pleegde hij zelfmoord. In 2013 kreeg de wiskundige postuum gratie van de Britse koningin en werd zijn veroordeling geschrapt. Sommigen beweren dat het logo van Apple verwijst naar Alan Turing. Het logo van Apple bevat namelijk een appel met daaruit een beet. Turing pleegde zelfmoord door een met cyanide vergiftigde appel te eten. 

 

Fatherland (Vaderland)

 

Al in 2001 werd de film Enigma uitgebracht. Deze Amerikaanse productie vertelt ook het verhaal van Alan Turing en het kraken van de Duitse codering. De film is gebaseerd op het boek 'Enigma' uit 1995, van de Brit Robert Harris. Harris heeft meerdere boeken met historische inslag geschreven, waaronder 'Fatherland' in 1992. Ook dit boek werd verfilmd, met in de hoofdrol Rutger Hauer. In Fatherland heeft Duitsland de Tweede Wereldoorlog niet verloren.

 

Bekijk hieronder het boek Vaderland van Robert Harris:

Bekijk op bol.com