Stripboek: Verschanst in de tijd

Op 20 november 2015 is het stripverhaal 'Verschanst in de tijd' verschenen. Het stripboek is gemaakt in opdracht van Stichting Schansenkrijg, opgericht door Mestrik (Meinte Strikwerda) en gaat over de slag van Noordhorn in 1581. Maar het is niet puur een geschiedenisverhaal: dit boek gaat óók over vriend- en vijandbeeld en hoe de geschiedenis wordt geschreven door de overwinnaar. Mislukkingen en nederlagen horen daar niet in thuis.

 

Bekijk op bol.com  

 

In ons land waren de overwinnaars de troepen van Oranje . De slag bij Noordhorn geldt als een nederlaag; geen wonder dat de meesten van ons hier nooit van hebben gehoord. Maar ook lees je dat de soldaten van Spanje anders waren dan je dacht – en dat geldt al helemaal voor de soldaten van Oranje. Waarom weten zo weinig mensen dat er allemaal Schotten meevochten?

 

Bekijk hieronder een interview met de maker: