'Omdat wij mooi waren': troostmeisjes

Filmmaker Frank van Osch reisde samen met fotograaf Jan Banning en journaliste Hilde Janssen door Indonesië, waar zij tientallen "troostmeisjes" interviewden. De inmiddels bejaarde vrouwen zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog stelselmatig misbruikt door de Japanse bezetter. Vaak werden ze vastgehouden in militaire bordelen en moesten ze vrijwel dagelijks seksuele diensten verlenen aan Japanse soldaten. Het resulteerde in een aangrijpende documentaire: "Omdat wij mooi waren".

 

"Omdat wij mooi waren" ('Because we were beautiful') won de prijs voor beste documentaire 2011 op het Big Muddy Film Festival, Carbondale, Illinois (USA) als de eerste prijs op het Artivist festival in Los Angeles / Hollywood (USA), in de categorie Human Rights.

 

[ Ga hier naar de website ]