Gratis lesbrieven Tweede Wereldoorlog

Voor leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs (10-12 jaar) en voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs (12-14 jaar) zijn lesbrieven beschikbaar. De Liberation Route-lesbrieven sluiten aan op het landelijke verhaal over de Tweede Wereldoorlog met lokale verhalen over de oorlog en de bevrijding.

 

 

Keuzes

 

 

De leerlingen ervaren hoe lastig het is om in oorlogstijd keuzes te maken. De lesbrief voor Oosterbeek is speciaal bedoeld voor leerlingen van HAVO/VWO 3 en 4. Aan de hand van een zelfstandig bronnenonderzoek reconstrueren ze zelf de geschiedenis. In de vorm van verschillende lesvormen formuleren ze hun mening over de waarde en de prijs van vrijheid.

 

 

Opzet lesbrieven

 

 

Iedere lesbrief bestaat uit vier lessen. De eerste les is een algemene les over de Tweede Wereldoorlog. De tweede les bestaat uit een bezoek aan een museum; Airborne Museum ‘Hartenstein’ in Oosterbeek, Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940 –1945 in Groesbeek, Markt 12 in Aalten, Oorlogsmuseum Overloon; Museum Bevrijdende Vleugels in Best of Nationaal Monument Kamp Vught. De derde les zoomt in op één van de luisterplekken en handelt over datgene wat er in de directe omgeving van de leerling gebeurde tijdens de Tweede Wereldoorlog. De vierde les is facultatief, de opzet ervan verschilt per lespakket.

 

[ Bekijk hier de lesbrieven ]