Der Staat Gegen Fritz Bauer

Eind jaren vijftig, de jaren van de wederopbouw. Een tijd waarin een groot deel van de wereld probeert de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog te vergeten om weer verder te kunnen met het leven, ondanks het feit dat veel van de daders nog steeds op vrije voeten zijn. Daar kan procureur-generaal Fritz Bauer zich niet bij neerleggen. Het wordt zijn levenswerk zo veel mogelijk kopstukken van Nazi-Duitsland te traceren en in de Duitse rechtbank te krijgen. Hij hoopt dat de naoorlogse generatie in de jonge Bondsrepubliek de vaderlandse geschiedenis onder ogen leert zien en hier lering uit trekt.

 

Adolf Eichmann

 

In zijn zoektocht naar ontsnapte nazi’s krijgt hij te maken met de gevestigde orde die niets liever wil dan het verleden te laten rusten. Economische belangen ondermijnen het gevoel voor recht en Bauer hoeft niet op medewerking te rekenen. Sterker nog, hij wordt tegenwerkt. Wanneer hij de nazi Adolf Eichmann, die tijdens de Tweede Wereldoorlog verantwoordelijk was voor de massadeportatie van de Joden, op het spoor komt, geeft men hem valse informatie. In zijn moedige en moeizame strijd voor de waarheid en voor rechtvaardigheid ziet Bauer zich genoodzaakt de Israëlische geheime dienst, Mossad, in te lichten. Een daad waarmee hij landverraad pleegt.

 

Bekijk hieronder de trailer van de film: