De jaren 80: Doemdenkers en positivo's

Met een activiteitenprogramma voor jong en oud opent in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch op zaterdag 3 juni 2017 de cultuurhistorische tentoonstelling 'De jaren 80. Doemdenkers en positivo's'. Van de inhuldiging van koningin Beatrix tot de Val van de Muur in Berlijn, van punk tot Doe Maar en Madonna en van discman tot computerspelletjes.

 

Bewogen jaren

 

De 80’s waren bewogen jaren en inspireerden Van Kooten en De Bie tot termen als doemdenkers en positivo’s. Bezoekers herbeleven de hoogte- en dieptepunten op het gebied van politiek & maatschappij, innovatie & techniek, milieu & gezondheid, muziek & mode, film & tv en sport. Objecten, foto’s, teksten, kleding, ingerichte decors en audiovisuele producties vertellen het verhaal van de jaren 80 in Nederland. Bekende Nederlanders verhalen op persoonlijke wijze over hun herinnering aan belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen.

 

Val van de Berlijnse Muur

 

Zo vertelt Diana Ozon over de krakersbeweging, spreekt Frits Spits over de invloed van Van Kooten en De Bie op de Nederlandse taal en haalt Ernst Janz herinneringen op aan de hype van Doe Maar. Modejournalist Milou van Rossum staat stil bij het belang van de schoudervulling en Pieter Winsemius vertelt hoe hij als minister van Milieubeheer de ramp in Tsjernobyl (1986) beleefde. Yvonne van Gennip haalt herinneringen op aan het winnen van drie gouden plakken op de Olympische Spelen van Calgary (1988) en Pauline Broekema spreekt over de val van de Berlijnse Muur (1989) waarvan ze verslag deed voor het NOS journaal.

 

 

Over de tentoonstelling

 

'De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s' is de eerste tentoonstelling in Nederland die dit bewogen decennium uitgebreid onder de loep neemt. Het is een feest van herkenning voor jong en oud. Pronkstukken in de tentoonstelling zijn onder andere de inhuldigingsjurk van koningin Beatrix, het ruimtevaartpak van Wubbo Ockels, de Oscar van Fons Rademakers en de plakboeken van Sonja Barend.

Er is ook veel te doen: dansen op de muziek uit de jaren 80, jezelf digitaal een kuif aanmeten, schaatsen als Evert van Benthem, een Achterwerk-in-de-kast filmpje maken of een game uit de jaren 80 spelen. Met het doe-blad ervaren bezoekers de verschillen en overeenkomsten tussen toen en nu. De tentoonstelling is de nieuwe cultuurhistorische expositie in Het Noordbrabants Museum in navolging op de succesvolle exposities De Gruyter, Knus – gewoon de jaren 50, Wauw – de jaren zeventig en Gezin XXL.

 

Publicatie

 

Bij de tentoonstelling 'De jaren 80. Doemdenkers en positivo’s' verschijnt een gelijknamige publicatie. Hierin heeft auteur Ad Rooms vele persoonlijke herinneringen samengebracht van mensen die deze periode bewust hebben beleefd. Het rijk geïllustreerde boek is verkrijgbaar in de Museumshop en de boekhandel voor € 19,95.

 

Koop bij bol.com