Bankier van het Verzet

Wally van Hall (1906-1945) richtte in de oorlogsjaren een ondergrondse bank op om verzetsactiviteiten te financieren en bedacht daarvoor met zijn broer Gijs de grootste bankfraude in de Nederlandse geschiedenis. ”Hoewel Walraven van Hall behoort tot de grote helden van de vaderlandse geschiedenis is hij onbekend gebleven bij het grote publiek. Door zijn rol als financier van het verzet heeft hij de bezetter enorme schade toegebracht”, zegt initiator en producent Sytze van der Laan. ”Deze film wil hieraan herinneren.”

 

Zijn kinderen werken mee aan de verfilming: ”De familie is gelukkig met het feit dat er, naast een monument, een zorgvuldige en tastbare herinnering overblijft voor volgende generaties aan het grote werk van mijn vader”, zei zoon Aad van Hall in 2011 na de onthulling van het monument voor zijn vader op het Frederiksplein in Amsterdam, toen de filmplannen concreet werden.

 

Bankfraude

 

Als bankier Walraven van Hall (Barry Atsma) wordt gevraagd of hij zijn financiële contacten voor het verzet wil inzetten, aarzelt hij niet lang. Samen met zijn broer bedenkt hij een riskante constructie om grote leningen af te sluiten waarmee het verzet gefinancierd kan worden. Als ook dat niet genoeg is bedenken de broers de grootste bankfraude uit de Nederlandse geschiedenis: tientallen miljoenen guldens worden onder het oog van de bezetters de Nederlandse Bank uit gesluisd. Maar hoe grootschaliger de operatie wordt, hoe meer mensen er vanaf weten. Iedere dag neemt de kans toe dat iemand dat ene foutje maakt dat een einde kan maken aan de daden en het leven van de bankiers van het verzet.

 

[ Bekijk ook een themawebsite over Walraven van Hall ]