De zomer van 1927

De schrijver Bill Bryson toont zich een meesterverteller in het boek 'De zomer van 1927'. De voormalige journalist van The Times beschrijft de geschiedenis van Amerika rond het jaar 1927. Dat doet hij op een meeslepende manier; We maken kennis met een aantal hoofdpersonen uit de Roaring Twenties, zoals de autoproducent Henry Ford, de vliegpionier Charles Lindbergh, sportlegende Babe Ruth en maffiabaas Al Capone. Op een prettige wijze weet hij personen en gebeurtenissen in historisch perspectief te plaatsen. Maar ook maken we kennis met vernieuwing, zoals de opkomst van de krant als massamedium, de radio en de uitvinding van de televisie.

 

Calvin Coolidge

 

In het jaar 1927 was Calvin Coolidge president. Een persoon die op economisch vlak weinig hoefde te doen. De economie bleef maar groeien. Via Bill Bryson maken we kennis met een president die veel sliep, vier uur per dag werkte en bijzonder weinig sprak. Liever liet hij de zaken over aan zijn vice-president, Herbert Hoover. Wel was hij aanwezig bij de opening van Mount Rushmore, waarvan een mooi wordingsverhaal wordt geschetst.

 

Eugenetica

 

Ook lezen we een andere kant van Amerika. Bryson beschrijft de populariteit van eugenetica, een racistische opvatting dat je het mensenras kunt verbeteren. Charles 'Lindy' Lindbergh, was een van de aanhangers van deze 'wetenschappelijke' stroming. Verder blijkt dat niet alleen Henry Ford er antisemitische opvattingen op na hield, ook Hoover liet zich behoorlijk ongenuanceerd uit over vreemdelingen. Het proces van de anarchisten Sacco en Vanzetti geven aan dat Amerika toen nog een broze democratie was; schuldig of niet, het strafproces was een aanfluiting.

 

Voor het onderwijs

 

Het prettig leesbare boek bevat een register en tal van interessante gebeurtenissen die docenten kunnen gebruiken voor de Verenigde Staten in de jaren 1920 en de oorzaken en gevolgen van de Beurskrach. Er zijn geen afbeeldingen opgenomen in het boek. Bryson verhaalt in een 'Makkiaanse' stijl. Van Bill Bryson werd een boek verfilmd tot 'A walk in the woods'.

 

Bekijk op bol.com  

 

Bekijk hieronder een interview met Bryson: