Strip over de gevluchte keizer Wilhelm II

Een oudere heer met een reusachtige grafkrans die zijn respect komt betuigen aan alle gevallenen begraven boven op de Grebbeberg. Tijdens het zoeken naar documentatie voor een stripboek over de strijd om de Grebbeberg komen we dit beeld tegen. Wie is die man? Waarom is hij daar? Het blijkt een van Nederland’s eerste asielzoekers te zijn: Wilhelm van Hohenzollern, beter bekend als keizer Wilhelm II van Duitsland. In feite was Wilhelm’s politieke rol toen al meer dan 20 jaar uitgespeeld en probeerde hij nog een graantje mee te pikken van de grote belangstelling die er bestond voor alles wat er zich op de Grebbeberg had afgespeeld.

 

Tine Bouwhuis (inkleuring) en Hennie Vaessen (scenario, tekeningen) zijn stripmakers. De strips hebben altijd een historische grondslag en zijn bedoeld voor lezers van 12 jaar en ouder. Over de strips: "We weigeren voor de lezer door de knieën te gaan. Zo maakten we een striptrilogie over „de Slag om Arnhem” waarin de hoofdpersonen ieder hun eigen taal spreken: Engels, Nederlands en Duits. Onze lezers vonden dat prachtig. Strips zijn een geweldig medium om een verhaal te vertellen aan jeugd of aan volwassenen. Strips worden ook vaak vergeleken met film. Soortgelijke mogelijkheden, even belangrijk, alleen gaat er veel minder geld in om."

 

Eerste Wereldoorlog

 

Na vier stripboeken over de Tweede Wereldoorlog werden plannen gemaakt voor een verhaal over de Eerste Wereldoorlog. Anders dan de meeste mensen denken, is de Eerste Wereldoorlog niet geheel aan Nederland voorbij gegaan. De striptekenaars herinnerden zich weer die foto van die oudere heer met zijn reusachtige grafkrans. Zou Wilhelm II niet een geweldige hoofdpersoon zijn voor onze nieuwe strip? Wie Eerste Wereldoorlog zegt, tenslotte, zegt ook Wilhelm II…

Gelukkig is er veel geschreven en gedocumenteerd over de laatste keizer van Duitsland. Wilhelm leefde in de tijd dat de fotografie en film zijn intrede deed. Wilhelm werd de allereerste echte 'ster' en hij gedroeg zich er ook naar. Zelfs in Nederland was Wilhelm niet veilig voor de camera. Toen Wilhelm neerstreek in Amerongen werd hij belaagd door de allereerste 'paparazzis'.

 

Huis Doorn

Zijn voormalig woonhuis in Doorn is nu een museum. Het is alsof je 75 jaar teruggaat in de tijd. Een mooi en nuttig museum dat vertelt over een lang vervlogen tijd. Wilhelm leefde namelijk in een kantelpunt van de wereldgeschiedenis. De overgang van de oude naar de nieuwe orde. In feite is niet Wilhelm de hoofdpersoon van de strip maar de veranderende wereld om hem heen. Zo zien we de transformatie van een autocratisch geregeerde maatschappij naar een moderne democratie. Wilhelm is de rode draad in deze geschiedenis. Vanuit Doorn kan hij alleen maar met lede ogen toezien op de opkomst van het nationaal-socialisme in Duitsland, hopend op een terugkeer naar de macht. Tevergeefs.

Wilhelm, geboren in het geslacht Hohenzollern, voorbestemd om grote dingen tot stand te brengen, leeft een leven met vele hoogte- én dieptepunten. Hilarische momenten worden afgewisseld door diep menselijke tragiek. Hij sterft uiteindelijk door bijna iedereen vergeten in zijn eigen koninkrijkje in Doorn. Wilhelm II: een goudmijn voor elke stripmaker.

De uitdaging is om deze keizer overtuigend ten tonele ten voeren. Niet als een bordkartonnen stripfiguur maar als mens van vlees en bloed. De man met de grafkrans als echt persoon waarmee de lezer zich kan vereenzelvigen.

 

[ te bestellen via pelikaanpers.nl ]