Hoop en wanhoop in het Midden-Oosten

Vanaf 18 juli 2018 begint de 4-delige televisieserie “Hoop en Wanhoop in het Midden-Oosten” om 21.15 uur op NPO 2.

Vier sleutelmomenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten worden uitgelicht:

  • 18 juli – Europese grenzen – Arabische Opstand (1916)
  • 25 juli – Joodse grenzen – Stichting Israël (1948)
  • 1 aug – Arabische grenzen – Suez-crisis (1956)
  • 8 aug – Islamitische grenzen – Revolutie in Iran en de bezetting van Mekka (1979)

Het is al decennialang vallen en opstaan in het Midden-Oosten. Door het verleden te belichten, hoopt de serie het Midden-Oosten dichterbij te brengen, simpele beelden te nuanceren en te verdiepen.

Indrukwekkende archiefbeelden en de gerenommeerde deskundigen Eugene Rogan, Chams Eddine Zaouqui en Robert Lacey vertellen over belangrijke sleutelmomenten. En lokale verhalen zorgen ervoor dat de grote historische én emotionele betekenis van die momenten inzichtelijk en invoelbaar worden. De geschiedenis zit immers in het DNA van de bevolking en speelt tot op de dag van vandaag een belangrijke rol.

 

Interactieve webdoc

 

In de interactieve webdoc npofocus.nl/middenoosten is het verleden, heden en de toekomst van het Midden-Oosten op een bijzondere manier in beeld gebracht en met elkaar verbonden. Reis virtueel door het Midden-Oosten en leer de geschiedenis en cultuur van deze regio beter kennen. Swipe door sleutelmomenten in de geschiedenis, dwaal rond op de interactieve kaart of bekijk videoportretten van toekomstbouwers die verslaggever Hans Jaap Melissen in het Midden-Oosten heeft gemaakt. Daarnaast heeft de webdoc verrassende content, zoals het verhaal over de Arafat sjaal, het kaartspel met Saddam Hoessein of de glossy van IS.