Uitzendingen Andere Tijden september 2018

Zaterdag 8 september: Premier in de maak (de onwaarschijnlijke opkomst van Mark Rutte) 

 

Bijna acht jaar is hij onafgebroken premier van Nederland, Mark Rutte. Niets lijkt aan hem te kleven. Verbaal is hij iedereen de baas. Problemen worden opgelost of weggelachen. Inmiddels lijkt zijn gezag – ook in Europa – onomstreden. Maar de aanloop naar dat premierschap verliep allerminst soepel, zijn leiderschap stond herhaaldelijk ter discussie.

 

Rutte werd in 2006 de voorman van de VVD na een nipte overwinning in de interne leiderschapsstrijd met Rita Verdonk. In de jaren daarna zochten partij en partijleider naar een herkenbaar gezicht. Waar moest de partij zich mee profileren? Wat was de kracht van de leider? Kiezers leken er weinig vertrouwen in te hebben; de opiniepeilingen waren dramatisch. Achteraf is het bijna een wonder dat de VVD in 2010 de grootste partij van het land werd. Andere Tijden gaat terug naar de beginperiode van partijleider Rutte toen de VVD en de toekomstig premier zoekende waren.

 

Zaterdag 15 september: Het verborgen verleden van George Baker

 

Bekend is dat George Baker in de jaren 70 met Little Green Bag en Una Paloma Blanca monsterhits scoorde over de hele wereld. Minder bekend is dat zijn vader een Italiaanse soldaat was genaamd Peppino Caruso die in de Tweede Wereldoorlog in Hoorn terecht was gekomen. George Baker - eigenlijk Hans Bouwens geheten - werd in de Hongerwinter van 1944 geboren en heeft zijn vader nooit gekend.

 

De Italiaanse soldaten die in Hoorn en omstreken zaten waren krijgsgevangenen geworden van de Duitse bezetter nadat Mussolini in 1943 was afgezet. Ze mochten kiezen: of hand-en spandiensten verrichten voor de Duitsers of naar het Oostfront. In Hoorn herinneren de jongetjes van toen zich de Italianen nog wel. Ze vingen kikkertjes voor ze of ze mochten mee een dagje naar de speeltuin. Ida Beoletto-Moerbeek werd als 17-jarig meisje verliefd op de naast hun huis ingekwartierde Italiaan en raakte zwanger. Andere Tijden gaat met George Baker op zoek naar zijn Italiaanse roots.

 

Zaterdag 22 september: Big Buurman

 

Albine Grumböck  uit Edam, gescheiden moeder in de bijstand met drie kinderen, krijgt het in 1984 aan de stok met haar buurman die werkt als adjunct-directeur bij de Sociale Dienst. Deze Big Buurman bespioneert haar al zes jaar en stuurt interne memo’s rond met informatie over haar omgang met een leraar van de LTS, die bij haar de nachten doorbrengt. Op basis van deze stiekem verkregen informatie wordt de uitkering van Albine stopgezet. Zij voelt zich aangetast in haar privacy en  spant een rechtszaak aan. De zaak loopt hoog op en krijgt landelijk veel publiciteit. Veel meer gescheiden vrouwen hebben last van fanatieke sociaal rechercheurs, de Big Brothers van de jaren tachtig,  die  tot in de badkamer aan toe op zoek zijn naar sporen van clandestien samenwonen. Zij worden daarom ook wel de Tandenborstelbrigade genoemd. Dag en nacht houden ze de vrouwen met verrekijkers vanuit de auto in de gaten en registreren alles, om te onderzoeken of zij wel terecht bijstand ontvangen. Andere Tijden gaat naar aanleiding van het huidige privacydebat terug naar de jaren tachtig en spreekt met oud-sociaal rechercheurs en bijstandsvrouwen van destijds over de ingewikkelde verhouding tussen de grenzen van de privacy en de noodzakelijke bestrijding van fraude.