GeschiedenislokaalUtrechtWO1.nl

Voor wie is GeschiedenislokaalUtrechtWO1.nl?

GeschiedenislokaalUtrechtWO1.nl is bedoeld voor geschiedenisdocenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) die sporen van de Eerste Wereldoorlog in de eigen omgeving willen ontdekken en bestuderen. De website is ontwikkeld in samenspraak met docenten. De website is laagdrempelig: gratis en zonder inlogcodes.

Waarom GeschiedenislokaalUtrechtWO1.nl?

Met GeschiedenislokaalUtrechtWO1.nl breng je de Eerste Wereldoorlog dichtbij de leerlingen. In de provincie Utrecht zijn veel sporen van de Eerste Wereldoorlog te vinden: in musea, archieven, verhalen en op locatie. Want ook hier was het leger gemobiliseerd, had de bevolking te lijden onder schaarste en werden veel Belgische vluchtelingen opgevangen. Aan het eind van de oorlog kreeg de voormalige Duitse keizer Wilhelm II hier politiek asiel. Over deze bijzondere gebeurtenissen uit 1914-1918 kom je meer te weten door foto’s, documenten, brieven, krantenartikelen, objecten in musea en op locatie. De belangrijkste bronnen en verwijzingen vind je op GeschiedenislokaalUtrechtWO1.nl.

Wat kan ik met GeschiedenislokaalUtrechtWO1.nl?

  • Je kunt lekker grasduinen in de bronnen en ze gebruiken als inspiratie voor een les of werkstuk
  • Je kunt één van de gegeven opdrachten of didactische tips voor de onderbouw gebruiken (Kijk bij Docenten of Opdrachten)
  • Je kunt bij de bronnen eigen opdrachten bedenken
  • De bronnen zijn te gebruiken voor een profielwerkstuk
  • Je kunt de website gebruiken als voorbereiding op een bezoek aan een Utrechtse erfgoedinstelling waar sporen van WO1 te vinden zijn
[ Bekijk hier de website ]

Bekijk ook