Nationale Archeologiedagen (13 t/m 15 oktober)

Word junior archeoloog tijdens de Nationale Archeologiedagen Ontdek de schatkamer onder je voeten van vrijdag 13 t/m zondag 15 oktober 2017.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen in het weekend van 13, 14 en 15 oktober kan jij ontdekken wat er allemaal in de bodem zit en zat. Deuren die normaal gesloten waren gaan nu voor jou open en je mag ook je handen vuil maken.

Met bijna 300 activiteiten door vrijwel het gehele land kan je in de fascinerende wereld van de Archeologie stappen. Kinderen -van allerlei leeftijden- kunnen hun hart ophalen tijdens deze dagen. Skeletten, botten en schedels: misschien eng, maar eigenlijk vooral heel cool… en interessant! Help mee met het onderzoeken van botten en schedels uit de collectie van de Gemeente Vlaardingen. En neem je eigen bot mee en ontdek van welk dier het is!

Je kan zelf bodemschatten zoeken met een metaaldetector op veel plaatsen in het land bijv. op de opgravingsplek in Austerlitz waar in de tijd van Napoleon een Frans legerkamp was en nu een nieuwbouwwijk komt. Ben jij handig met naald en draad? Dan is de workshop prehistorisch naald-binden in Tiel echt iets voor jou.

Activiteiten

Ga terug in de tijd en ontdek dat je met deze techniek oersterke spullen kan maken. Waarschijnlijk heb je vast wel eens iets gevonden in de grond; grijp nu je kans en laat je vondsten taxeren bij een van de (pop-up) Archeohotspots in o.a. Boxtel, Amsterdam, Bovenkarspel en De Meern. Ben je helemaal gek van Virtual Reality? Wandel dan met een VR bril in een archeologische restauratieruimte en reis met een lift naar de Romeinse tijd bij Archeologie Den Haag. Stap op de Hop-off-Hop-on bus van Erfgoedhuis Flevoland en bezoek de vele activiteiten die zij daar organiseren. Altijd al alles willen weten van de Romeinen? Kom dan naar het Thermenmuseum in Heerlen en laat je verwennen in de Romeinse beautysalon, proef Romeinse hapjes of maak je eigen mantelspeld.

Tijdens de archeologiedagen zijn er nog veel meer (kinder)activiteiten. Zie: www.archeologiedagen.nl/programma voor het volledige overzicht. Selecteer: voor kinderen.

Nationale Archeologiedagen

De Stichting Nationale Archeologiedagen wil de fascinerende wereld van de Nederlandse archeologie beter ontsluiten voor jong en oud. De vondsten uit onze bodem bieden een schat aan informatie over de geschiedenis van ons land. Tijdens de dagen trekken archeologen, zowel amateurs als professionals, musea, universiteiten en bibliotheken samen op om de Nederlandse archeologie beter zichtbaar en beleefbaar te maken. Nederland sluit daarmee aan bij de jaarlijkse ‘International Archaeology Day’ en bij de traditie van Nationale Archeologiedagen die er in verschillende landen van Europa al worden georganiseerd.

Bekijk ook