Andere Tijden – Uitzendingen mei 2017

Elke zaterdag, 21.20 uur, NPO 2

6 mei: In de schaduw van de Kuip

Bij het slot van de voetbalcompetitie richt Andere Tijden de blik op Feyenoord, voor het eerst in jaren weer serieus kandidaat voor de landstitel. Tot grote vreugde van de massale aanhang uit Rotterdam Zuid, dat deel van de stad waar in 1908 Feyenoord werd opgericht. Met wijken als de Afrikaandersbuurt, Bloemhof , Hillesluis en natuurlijk Feijenoord. Ooit een gebied voor boeren van buiten die in de haven gingen werken, daarna de arbeidersbuurt van de stad en vervolgens een van de grootste achterstandswijken van Nederland. Vraag is of die veranderingen hun weerslag hadden op de aanhang van de voetbalclub.

13 mei: Op vakantie naar Afghanistan, Hippie Trail

In navolging van de Beatles en andere popidolen trekken vanaf 1968 steeds meer jongeren uit het westen naar Azië. Niet per vliegtuig maar over land. Een vaste route, al snel de Hippie Trail gedoopt, voert de eerste backpackers via Turkije, Iran en Afghanistan naar India en Nepal. De meeste eindigen in de hippieparadijzen van Goa en Kathmandu, waar het leven goedkoop is en de hasjiesj probleemloos te verkrijgen. In Nederland staat, ook op het gebruik van softdrugs, dan nog straf. In de loop van de jaren 70 krijgt de reis naar Azië een steeds meer georganiseerd karakter. Vanuit Amsterdam rijdt zelfs elke maand een bus naar Delhi; de Magic Bus. Behalve India en Nepal trekt nog een bestemming de nieuwe wereldreizigers als een magneet aan.  Veel jongeren blijven op de heen- of terugreis hangen in Afghanistan, een magisch land waar de bevolking gastvrij is en de tijd lijkt stil te staan. Het is nauwelijks nog voor te stellen, maar in de jaren 60 en 70 kun je op vakantie naar Afghanistan.

In 1979 komt abrupt een einde aan het reizen over land naar Azië. In Iran heerst inmiddels de chaos van de islamitische revolutie van Ayatollah Khomeini, in Afghanistan vallen de Russen binnen en begint een bloedige burgeroorlog. Wie nog naar India wil, neemt voortaan het vliegtuig.

Andere Tijden over de Hippie Trail, vakantie in Afghanistan en het begin van het massatoerisme van jongeren.

20 mei: Pal achter Israël

Vijftig jaar geleden staat Nederland als één man pal achter Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog. Er wordt volop geld ingezameld, bloed gegeven en vrijwilligers melden zich om zo snel mogelijk naar Israël te vliegen en te helpen waar nodig.  In zes dagen tijd verslaat Israël de buurlegers van Egypte, Jordanië en Syrië en verviervoudigt haar grondgebied. In Andere Tijden vertellen vrijwilligers en sympathisanten maar ook veteranen over de oorlog die de basis heeft gelegd voorde huidige landsgrenzen. En over de sympathie voor Israël die in Nederland niet meer zo groot is geweest als toen, in 1967.

Bekijk ook