Anne Frank en haar dagboek

In 2017 is het 75 jaar geleden dat Anne Frank haar dagboek kreeg en er in begon te schrijven. Otto Frank publiceerde haar dagboeken 70 jaar geleden: Het Achterhuis. Dit dagboek is uitgegroeid tot een belangrijk voorbeeld van de stem van een jongere. Welke stemmen van jongeren zijn tegenwoordig te horen? 

Schrijven, het delen van ervaringen en gedachten is van groot belang voor jongeren.  Mensen hebben altijd de behoefte gehad om hun verhalen vast te leggen en te delen met anderen. Dat komt omdat iedereen graag verbinding maakt met andere mensen. Het delen van informatie geeft je de kans om jezelf op een bepaalde manier te presenteren. Je leven krijgt meer betekenis door de ideeën en verhalen die je opschrijft, en eventueel deelt. Het zegt iets over jezelf en wat jij leuk vindt. 

Het dagboek van Anne Frank is uitgegroeid tot een belangrijk voorbeeld van de stem van een jongere. Welke stemmen van jongeren zijn tegenwoordig te horen? Waar bloggen of vloggen zij over? En waarom doen ze dat eigenlijk? 

Lessuggesties

Ter gelegenheid van '75 jaar dagboek' is voor het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs een aantal lessuggesties geformuleerd.

Meer informatie?

Wil je je leerlingen of studenten meer laten ontdekken? Of wil je zelf meer Achtergrond informatie ter voorbereiding van je les? Bekijk dan de website die speciaal ter gelegenheid van '75 jaar dagboek' is ontwikkeld. De website vertelt het verhaal van Anne Frank en de geschiedenis van haar dagboek. Maar gaat ook in op de inhoud en de impact van het dagboek. 

Bekijk ook