Evenementen rondom ‘Rosie the Riveter’ in Bevrijdingsmuseum Groesbeek

‘Rosie the Riveter’ is de naam die symbool werd voor de miljoenen Amerikaanse vrouwen die tijdens WO2 in fabrieken gingen werken om oorlogsmaterieel te maken. Deze zinderende geschiedenis is nog t/m 1 oktober 2017 te zien in de gelijknamige tentoonstelling in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek.

Presentaties

In het kader van deze expositie organiseert het Bevrijdingsmuseum gedurende het jaar 2017 een aantal levendige presentaties rondom dit thema. Zo vertelt Prof. dr. Frank Mehring, hoogleraar Amerikanistiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen, tijdens zijn presentatie op 6 april over de vrijwel onbekende propaganda van de Nationaal Socialisten om vrouwen te stimuleren om te werken in de oorlogsindustrie. Mehring zal de verschillende propagandatechnieken van democratisch Amerika (Rosies) en Nazi-Duitsland (Blitzmädchen) laten zien aan de hand van een analyse van films, liedjes, foto’s en advertentiemateriaal.

Filmavond

Daarnaast is er een filmavond op 16 mei waarin conservator drs. Rense Havinga en Amerikanist drs. Lisa van Kessel de mooiste propagandafilms uit de Verenigde Staten tonen. Deze films stimuleerden vrouwen om net als Rosie the Riveter aan het werk te gaan zodat de mannen naar het front konden.

Vrouwen in oorlogstijd

Of ze nu verzetsstrijdster waren, verpleegster of huisvrouw: de bijdrage van alle vrouwen was essentieel voor de geallieerde overwinning. Dhr. Hugo Keesing, muziekhistoricus en woonachtig in de VS, toont op 8 juni de vele rollen van vrouwen tijdens de oorlogstijd. Hij doet dit aan de hand van foto’s, ansichtkaarten, posters, bladmuziek en andere beelden.

Vliegtuigbouwers

Een van de fabrieken waarin ‘Rosies’ werkzaam waren tijdens WO2 was de North American Aviation Inc., één van de succesvolste Amerikaanse vliegtuigbouwers. De fabriek produceerde o.a. de B-25 Mitchell bommenwerper. Luchtvaarthistoricus Wim Nijenhuis laat op 12 september zien wat de rol van de “Rosies” was bij de productie van de B-25 en hoe het dagelijkse fabrieksleven eruit zag.

Russische vrouwen

Als laatste is er aandacht voor de zogenaamde ‘nachtheksen’, vrouwen afkomstig uit de Sovjet-Unie. Yvonne van der Meer vertelt in haar presentatie op 21 september over deze groep Russische vrouwen, die tijdens WO2 meerdere keren per nacht over de linies vlogen om bombardementen op Duitse doelen uit te voeren.

De presentaties beginnen allen om 19.30 uur en kosten € 5,00 per persoon, per lezing. De Museumkaart is geldig. Reserveren is noodzakelijk.

Locatie: Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945, Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek

Entree: € 5,00 per persoon, per lezing. Aanvang: 19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.

Reserveren: 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum.nl

Informatie: www.bevrijdingsmuseum.nl
 

Bekijk ook