Expositie en website over Goelag

Tijdens het bewind van Stalin (1928 – 1953) onderdrukte de Sovjet-Unie tientallen jaren een deel van de bevolking in strafkampen. Dit gebeurde in de Goelag-strafkampen in onherbergzame gebieden. Miljoenen onschuldige mensen stierven hier door uitputting door het zware werk, ziekte of ondervoeding.

Op deze website lees je meer over het hoe en waarom van deze Goelag strafkampen.

Sinds 26 juni 2015 is in Nationaal Monument Kamp Vught een nieuwe expositie met als onderwerp de Goelag-strafkampen in de voormalige Sovjet-Unie. Onbekend is het verhaal van de duizenden Nederlanders in de Goelag. Idealistische communisten, naïeve gelukszoekers en SS’ers; allen ondervonden zij de wreedheden van dit systeem van repressie, onderdrukking en angst. Ruslandkenners Jelle Brandt Corstius, Alexander Münninghoff en Nanci Adler van  het NIOD verlenen medewerking aan de expositie.

In de volksmond is de term ‘Goelag’ bekend geworden door het werk van schrijver Alexander Solzjenitsyn (‘De Goelag Archipel’) in de jaren ’70. De Goelag beslaat een voor velen nog onbekend, groter verhaal over een systeem dat kan wedijveren met dat van Nazi-Duitsland. In het voormalig SS-concentratiekamp Vught krijgt de expositie hierdoor een extra dimensie. Historische foto’s en objecten zijn afkomstig uit archieven en  instellingen uit Tsjechië, Polen en natuurlijk Rusland.

Bekijk ook